Humanister bruger også supercomputer

Kulturarvsclusteret åbner op for at forske i store mængde data fra dansk kulturarv.

I denne episode af Supercomputing i Danmark tages hul på den del af dansk supercomputing, der handler om humanistisk forskning.

På det Kgl- Bibliotek i Århus findes den 3. nationale supercomputer. Den har fået navnet Kulturarvsclusteret (KAC). Sammenlignet med de andre nationale supercomputere Computerome og ABACUS2.0, er KAC ikke ret stor, men Kulturarvsclusteret giver nu humanistiske forskere nogle unikke muligheder for at forske i store mængder data fra dansk kulturarv ved hjælp af nye kvantitative metoder. KAC giver adgang til de omfattende digitale samlinger af dansk kulturarv der findes på det kgl. Bibliotek.

I denne episode fortæller Bjarne Andersen og Per Møldrup-Dalum fra det kgl. Bibliotek om baggrunden for at skabe et kulturarvscluster og om de første erfaringer med clusteret og de muligheder som det indeholder. I udsendelsen nævnes nogle af de forskningsprojekter, der allerede anvender clusteret. Dem vil du også kunne høre meget mere om i de kommende episoder af Supercomputing i Danmark. 

Podcast: Humanister bruger også supercomputer