Modelaftale hjælper forskere med at dele data i projekter

En aftaleskabelon giver styr på rettigheder og pligter i forbindelse med de data, forskere anvender i samarbejdsprojekter.

Hvem ejer de data, som forskere bringer med ind i et forskningssamarbejde? Og hvad må deltagerne bruge data til under projektet – og efter det er færdigt?

Den type spørgsmål bør deltagerne i et forskningsprojekt overveje, inden de går i gang med projektet. Med hjælp fra en modelaftale kan de indgå en bindende aftale, der dækker spørgsmål om blandt andet rettigheder og databeskyttelse.

Modelaftalen er en skabelon, forskere og universitetsjurister kan bruge som udgangspunkt for en samarbejdsaftale. Den er udviklet på Aarhus Universitet og Det Kongelige Bibliotek i Aarhus som en aktivitet under Nationalt Forum for Forskningsdata Management.

"Projektet tog udgangspunkt i Kulturarvsclusteret, som forskere kan bruge til at behandle data fra Det Kongelige Biblioteks digitaliserede kulturarvssamlinger. Før en gruppe forskere går i gang, skal de afklare, hvem der har data med ind i projektet. Det kan være data fra samlingerne eller forskernes egne data. Aftalen skal for eksempel dække, hvad forskerne må gøre med data undervejs og efter projektet er afsluttet," siger Line Slemming. Hun var som jurist på Det Kongelige Bibliotek med til at skrive modelaftalen.

Læs mere her