Fotogrammetri kursus benyttede supercomputeren ABACUS2.0

Billedemodellering af historiske genstande ved brug af Photoscan og Sketchfab på Københavns Universitetsbibliotek (KUB).

I starten af oktober inviterede Lars Kjær, Informationsspecialist ved KUB, til en seminardag med fokus på digital fotogrammetri og supercomputing.

Fotogrammetri er læren om måling i fotografier. Ud fra sådanne målinger kan man fremskaffe tredimensionale oplysninger om de afbildede genstandes geometri og beliggenhed, hvilket fx anvendes til kortlægning af arkæologiske udgravninger og til museums formidling af historiske genstande. 

Deltagerne fik indblik i at køre billedebehandling og modellering på ABACUS2.0 via et Photoscan modul - en proces der ville kræve mere regnetid end en enkelt kursusdag på en almindelig PC - og som genererede 3D modeller indenfor få timer vha. opkoblingen på ABACUS2.0. Formidling af modellerne blev introduceret i Sketchfab og deltagerne kunne desuden opleve de virtuelle modeller vha. HTC Vive briller.

Matteo Pilati, Cand. Mag. & PhD Stud. ved Moesgaard Museum, Århus Universitet, fortalte om fotogrammetri i arkæologien og berørte værktøjer så som ArcGIS (Skybaseret Geografisk Informations System) og ArcScene (Visualisering).

En studiegruppe ved Københavns Universitetsbibliotek fortsætter med at udforske fotogrammetrien. Mere information kontakt venligst Lars Kjær:lakj@kb.dk

Se nogle af modellerne her

Modeller i Sketchfab

Beskrivelse af seminaret "Digital photogrammetry and supercomputing"